lijn

Gaberbocchus

Een prestigieus project is de tweetalige monografie over de Themersons en de Gaberbocchus Press. Auteur is Walter van der Star, behalve eminent vertaler uit het Frans en Engels ook een kenner van vormgeving en typografie.

De symbiotische samenwerking van het in Engeland wonende Poolse echtpaar, dat de disciplines van denker, schrijver, schilder, illustrator, vormgever, filmmaker en uitgever in zich verenigde, heeft een in alle opzichten uitzonderlijk uitgeversfonds opgeleverd. Toen de Themersons in 1948 de Gaberbocchus Press oprichtten, was dit vooral om te kunnen publiceren wat zij zelf wilden, niet in de laatste plaats hun eigen werk.

Wat de ongeveer zestig boeken verbindt die de uitgeverij tussen 1948 en 1979 uitbracht, is de telkens unieke combinatie van tekst, illustratie, vormgeving en materiaal. Dezelfde meer dan gemiddelde aandacht voor de vorm en de tekst zien we bij de auteurs die zij vaak als eersten in het Engelse taalgebied introduceerden, onder wie Kurt Schwitters, Raymond Queneau, Alfred Jarry, Guillaume Apollinaire en Henri Chopin.

De Themersons en de Gaberbocchus Press is een geïllustreerde monografie waarin het fonds van de Gaberbocchus Press en zijn vormgeving centraal staan. Een hoofdstuk is gewijd aan de filmexperimenten van het kunstenaarspaar in Polen en Engeland in de jaren '30 en '40 en hun banden met de internationale avant-garde. Ook wordt er aandacht besteed aan de bijzondere band met Nederland, dat zij als hun tweede (of liever gezegd, hun derde) vaderland beschouwden, en hun contacten en vriendschappen met schrijvers als Willem Frederik Hermans, Rudy Kousbroek, Nicolaas Matsier en K. Schippers, uitgever Jaco Groot en filmmaker Erik van Zuylen.

De verschijning van het boek staat gepland voor 2015.

Themerson omslagen

halvelijn

Walter van der Star | De Themersons en de Gaberbocchus Press
Redactie: Rob Bindels
17 x 20 cm | ca. €27,50

halvelijn